STAD I FRAMTID     Text: Håkan Söderberg // Foto: Rosie Alm

Nybyggarna i Vega har

grillen på plats!

Här ska lille Jamie växa upp! Familjen Hanser från Sollentuna; Jeffrey, Sabine och tio månader gamle Jamie, tillhör Vegas pionjärer.

Grillen står på plats på altanen. Om ett par veckor rullas gräsmattan ut. Familjen Hanser, Jeffrey, Sabine och tio månader gamle Jamie är på väg att bo in sig i parhuset på Barents väg i Vega, den nya stadsdelen där 10 000 människor ska leva och bo inom de närmaste åren.

Tre av dem är familjen Hanser. De flyttade in i det nya huset i december och Jeffrey, som är pappaledig med Jamie och precis hemkommen från en semesterresa i Turkiet, är helnöjd med det nya huset.

 

– Jag är egentligen ingen husmänniska men det här är perfekt för oss, säger han och talar nog också för hustrun Sabine som befinner sig på jobbet vid vårt besök.

De flyttade hit från en lägenhet i Sollentuna, men för Jeffrey är det ändå som att flytta tillbaka till rötterna.

 

– Jag växte upp i de här trakterna, min mamma och min systers familj bor inte långt härifrån. Det var också en av orsakerna till att vi flyttade just hit, säger han.

Fem rum fördelade på 105 kvadratmeter och en förhållandevis liten tomt är en annan av orsakerna.

 

– Det var förutsättningar för mig, jag är som sagt ingen husmänniska egentligen. Men i och med att huset är nytt och har ganska liten tomt så är det okey för mig. Ett hus ska helst sköta sig självt, säger han.

 

Men en hel del pysslande blev det förstås ändå när de flyttade in i december.

 

– När allt är nytt får man ju också börja lite från början. Hur ska garderober inredas och sådant? Tur att Bauhaus ligger här i närheten. Jag var nog där en gång om dagen den första tiden.

Men nu är det mesta på plats, egentligen är det bara gräsmattan kvar och den ska komma inom ett par veckor.

 

Den kanske allra viktigaste ”inredningsdetaljen” i familjen Hansens värld är på plats – grillen.

 

– Vi körde igång och grillade i februari. För oss är grillen en året-runtaktivitet, säger han.

Han är också mycket nöjd med huset över huvud taget.

 

– De är smart byggda. Det fanns också flera alternativ att välja på när det gäller golvet, köket och så. Det kändes riktigt bra.

 

Det är Kärnhem som är byggherre och de är på väg att bygga ut i ytterligare två etapper.

 

– Husen som vi bor i gick åt jättesnabbt och vad jag har hört så är efterfrågan stor även i de nya etapperna.

 

Att flytta in i ett nytt område eller, som i det här fallet, en helt ny stadsdel innebär trots allt en del stök, de första åren får familjen Hanser leva mitt i en byggarbetsplats mer eller mindre.

 

– Jag är inte så känslig för sånt där, en del retar sig på om de ser en liten skruv ligga fel någonstans. Jag brukar säga att de ska böja sig ner och plocka upp den så är problemet ur världen, säger han med ett leende.

 

I december flyttade familjen in i huset i Vega, i februari gifte de sig i Österhaninge kyrka och Jamie är bara tio månader gammal.

 

– Vi körde allt på en gång, det är lika bra tyckte vi.

 

Jeffrey, som ska vara pappaledig i nio månader, arbetar till vardags med att bygga upp nya krogar/barer åt kedjan O´Learys när det gäller organisation och personalplanering. Det innebär att han jobbar mest inne i Stockholms stad.

 

Men pendlandet är inget större bekymmer. Det finns två bilar i familjen och 2019 kommer den nya pendeltågstationen i Vega att stå färdig.

 

– Den ska ligga bara tre-fyra minuter härifrån så det blir verkligen toppen att ha det alternativet också, säger Jeffrey Hanser.

 

Bara två hus bort bor bästa kompisen sedan ungdomsåren.

 

– De bodde i Örnsberg och var hemma på middag hos oss i Sollentuna efter att vi bestämt att vi skulle flytta hit. Så vi lyckades övertala dem också och bara någon vecka senare hade vi klart med hus här båda två. Vi blev inte närmaste grannar men nästan.

 

– Min kompis ska också vara barnledig nu så det ska bli skoj. Barnen är till och med födda på samma dag även om det är ett år emellan, säger han.

 

Nybyggarna på Barents väg ser framtiden an med tillförsikt.

 

Inte minst lille Jamie som inte riktigt kan uttrycka det i ord.

 

Men ansiktet spricker ständigt upp i ett fullständigt oemotståndligt leende. Han verkar trivas, han med.