Denna artikel är en annons

Med sikte på Sveriges
modernaste yrkesgymnasium

På det nya yrkesgymnasiet kommer eleverna att möta en utbildningsmiljö som står väl i överensstämmelse med det verkliga arbetslivet som de ska möta efter utbildningstiden.

Haninge är på väg att få ett helt nytt yrkesgymnasium. På den nya skolan börjar 600 elever från höstterminen 2016. Fredrikgymnasiet kommer att bli det modernaste yrkesgymnasiet i landet och har ökat antalet förstahandssökanden med 70 procent de senaste tre åren och går därmed mot strömmen i resten av landet.

Var tredje niondeklassare i Sverige väljer något av de klassiska yrkesprogrammen på gymnasiet; bygg och anläggning, fordon, industriteknik, el och vvs, men intresset har minskat. De sista fem åren är det allt färre elever som söker visar Skolverkets statistik, en tendens som finns i hela Europa.

 

Haninge är ett undantag. Men inte bara ett undantag, här till och med ökar antalet sökande kraftigt – 70 procent fler jämfört med 2012.

 

Och nu ska eleverna dessutom få ett helt nytt yrkesgymnasium.

 

– Vi bygger just nu Sveriges absolut modernaste yrkesskola, säger rektor Robert Aspfors. Nya verkstäder med nya toppmoderna maskiner.

 

– Eleverna ska här kunna möta en utbildningsmiljö som står väl i överensstämmelse med det verkliga arbetslivet som de ska möta efter utbildningstiden.

 

Fredrikgymnasiet har utbildat yrkeselever på gymnasienivå sedan 1962 då skolan hette ”Centrala Verkstadsskolan i Handen” och de lokaler som Fredrik­gymansiet nu har är ålderdomliga och slitna. När dessutom utbildningen är av sådan speciell art att den kräver en utrustning som står i överensstämmelse med den moderna industriutvecklingen är det verkligen hög tid att byta.

 

– Det går inte att använda en utrustning som industrin använde för flera decennier sedan och ändå tro att eleverna kan stå väl rustade när de kommer ut.

 

Den nya skolan byggs just nu och ligger alldeles bredvid Fredrika Bremer­skolan.

 

På 10 000 kvadratmeter, i delvis två plan, och med högt i tak ska det här rymmas 600 elever. Här ska det också placeras moderna maskiner och högteknologiska verktyg så att eleverna sedan kan känna igen sig i när de kommer ut i det framtida arbetslivet.

 

Innerväggarna kommer att göras i ljuddämpande glas så att det känns ljust och luftigt samtidigt som alla kan se vad alla gör och få en inblick i vad som händer.

 

Programmen blir de som typiskt hör hemma här; bygg och anläggning, fordon, industriteknik, el och vvs.

 

Det är betydligt dyrare att utrusta ett modernt yrkesgymnasium jämfört med en skola som bara behöver kateder och skolbänkar, men Robert Aspfors ser en hjälpsam lösning på det.

 

– Jag tror att många branschföretag kan vara intresserade av att ha vår skola som ett slags ”showroom” och där kunna visa upp ny utrustning i arbete. Förr var det ju tabu med sådant som liknade sponsring, men jag tänker att ju mer samarbete desto bättre. Det kan gynna båda parter.

 

I dag är dessutom yrkesgymnasiet betydligt mer utåtriktat än förr.

 

– Nu bygger vi friggebodar som kan säljas och vi utför service på bilar med avancerad diagnostikutrustning. Service som är godkänd att föra in i bilens servicebok. Vi lackar om bilar ...

 

– På det viset får eleverna arbeta ”på riktigt” och vi får pengar tillbaka in i utbildningen.

 

Fredrikgymnasiet har också fått mer än en halv miljon kronor från Skolverket för utveckling av de sökbara lärlingsutbildningarna inom bygg- och anläggningsprogrammet, fordons- och transportprogrammet och vvs- och fastighetsprogrammet man startade för tre år sedan. Därutöver finns lärlingselever på industritekniska programmet.

 

De elever som väljer en lärlingsutbildning på gymnasiet gör cirka hälften av utbildningen vid en arbetsplats och har väldigt lätt att sedan få jobb.

 

Yrkesgymnasiets rektor är full av energisk tillförsikt inför den nya skolan, och vill egentligen bara påpeka en sista sak:

 

– Vi vill gärna få in fler tjejer till våra yrkesutbildningar! När vi  snart finns vägg i vägg med Fredrika Bremerskolan hoppas vi att fler tjejer får upp ögonen för våra utbildningar. De branscher vi utbildar för ropar efter duktiga yrkesproffs och tjejerna är ofta väldigt eftertraktade inom dessa branscher.

– Vi kommer att ha nya verkstäder med nya toppmoderna maskiner, säger rektor Robert Aspfors.