BARN & UTBILDNING     Text: Anders Olow // Foto: iStockphoto

Idrottsutbildning på elitnivå
för gymnasieelever

På Fredrika Bremergymnasierna går just nu runt 200 blivande elit­idrottsmän och -kvinnor. Här har man nämligen intagning till det som kallas Nationellt godkända idrottsutbildningar, NIU.

Idrottsutbildningarna är en del av gymnasieprogrammen och innebär att eleven använder 400 poäng av de totalt 2 500 poängen till någon idrottsinriktning.

 

Gymnasiepoäng används som ett mått på de ingående kursernas omfattning i programgymnasiet, men det finns ingen direkt koppling mellan en kurs poängantal och dess undervisningstid. Istället ska poängen motsvara arbetsbördan i kursen.

 

Vem som helst kan dock inte söka in till NIU-utbildningen bara för att man är allmänt intresserad av idrott.

 

– De här utbildningarna är till för dem som verkligen är på väg att bli elitidrottare och intagningen sker i samarbete med idrotts­klubbarna och de olika idrottsförbunden, säger Gunilla Melin, rektor Fredrika Bremerskolan.

 

I Haninge erbjuds utbildning i basket, boxning, cheerleading, fotboll, golf, innebandy, orientering och simning.

 

– Vår skola ligger intill Torvalla sportcentrum och här finns sporthall, gym, simhall, fotbollsplaner, konstgräsplan, tennishall, ishallar och friidrottsytor.

 

Individuell utveckling står i fokus och alla elever har en egen utvecklingsplan som finns med dem under hela studietiden. Taktik, teknik, fysisk och mental träning ingår i undervisningen. Eleven kommer också att ha elittränare till sitt förfogande under hela utbildningen.

 

– Vi har många flickor som spelar fotboll här och det är lite unikt, säger Gunilla Melin. Dessutom är det en stor grupp flickor som sökt till hösten.

 

Utöver det finns också karate som har riksintagning från hela landet, en så kallad RIU, Riksidrotts­gymnasium.

 

I Fredrika Bremergymnasierna ingår dessutom Riksäpplet, som bland annat har ekonomi, handel och administration, restaurang livsmedel på programmet och yrkesgymnasiet som får en helt ny toppmodernt utrustad skola till höststarten nästa år.

 

I Haninge finns också det fristående gymnasiet Berga naturbruksgymnasium för hästutbildning, djursjukvårdsutbildning och lantbruksutbildning.