FRITID & TURISM     Text: Anders Olow // Foto: Eva Simonson

Alla drar åt samma håll för en levande stadskärna

Närheten till havet är en av våra stora tillgångar. Det finns mycket att göra både till sjöss och till land. Förutom vacker natur med den fina skärgården som kronan på verket så finns här allt från frisbeegolfbana till gästhamnar och ett sprudlande kulturliv.

Kajakboden vid Gudö-åns sjösystem

Hyr ut kajaker, kanadensare och paddelbrädor. Anordnar guidade kajakturer och företagsevents, prova på- och räddningskurser inom kajak, stand-up paddling och klippklättring.

 

Från bryggan i Gudö-ån kan du ta dig till Drevviken-sjön med alla dess stränder och klippbad. Paddlar du österut genom sjösystemet, passerar du en lummig och vacker natur på väg ut mot havet.

 

www.kajakboden.com

Kymmendö – den le­vande skärgårdsön

Kymmendö är en privatägd ö och har varit i samma släkt sedan 1802. August Strindberg tillbringade flera somrar här och i hans roman ”Hemsöborna” skildras människorna och skärgårdsmiljön på ön.

 

Naturen på Kymmendö är orörd med lummiga hassel- och ekbackar och vackra blomsterängar.

 

Waxholmsbolaget har turer till Kymmendö från Dalarö och från Strömkajen i Stockholm. Det finns två naturhamnar och ett fåtal båtplatser vid bensinstationen.

 

www.kymendo.se

Golf

Det finns 5 golfbanor i Haninge. Fors Golf, Haninge Golfklubb, Haninge Strand Golfklubb, Husby golfbana och Smådalarö Gård.

Gålö – med skär­gårdens längsta sandstrand

Gålö kallas med rätta ”Stockholmar­nas lustgård”. Här finns naturreservat och över tre mil vandringsleder. Betade strandängar, ekhagar och tallskogar. Artrikt fågelliv, gott om bär, svamp, vilt, orkidéer och fjärilar. Och – sunden runt Gålö kallas ”skärgårdens bästa öringsvatten”.

 

Sol- och badsugna gillar Gålö havsbads en kilometer långa sandstrand. Vill du slippa sand finns fina klippor vid Oxnö. Ett annat utflyktsmål är Stegsholms gård med café, bageri och försäljning av eget kött. De arrangerar bland annat kosläpp, ostprovning och tändkuleafton.

Tyresta nationalpark – grönområden

I Tyresta nationalpark och naturreservat, ett av 21 naturreservat i Haninge, finns flera hundra år gamla tallar, mäktiga granar, trolska skogssjöar och doftande myrmarker. Tyresta är en av Sveriges största urskogar söder om fjällen. Tyresta erbjuder fem mil fina vandringsleder, alla väl markerade. Några lämpliga för hela familjen och några för de mer skogsvana. Välj Barnvagnsslingan om du tar med barnvagnen eller Urskogsstigen om du vill möta urskogen utan att behöva gå så långt.

 

Passa på att bada eller ta med picknick och välj någon av grillplatserna längs vägen.

 

Du kommer till Tyresta med buss eller bil och det finns gott om parkeringsytor.

 

www.tyresta.se

Foto: Tyresta Nationalpark

Dalarö Skepps­vraksområde

Utanför Dalarö finns ett stort antal mycket välbevarade vrak. En del av dem ända från 1600-talet. Här kan du se detta världsunika kulturarv. Och du kan följa med på upplevelsen. Utan att ens bli blöt. Dalarö Skeppsvraksområde speglar den historiskt sett viktiga farleden till Stockholm som gick förbi Dalarö och de hamnar och ankringsplatser som finns inom området.

 

Inom Dalarö skeppsvraksområde finns ett 30-tal registrerade fartygslämningar från 1600- till 1900-talet.

 

www.dalaroskeppsvrak.se

Vendelsö Gårds­badet

Mindre badplats som besöks främst av småbarnsfamiljer i området. Välj mellan gräs eller sand att ligga på. Det finns även några picknickbord. Under högsäsong brukar glassbåten stanna till och BajaMaja finnas på plats.

Årsta havsbad

Badplats utanför Väster­haninge med lugnt läge och stor sandstrand. Kiosk och servering under högsäsong. Badbryggor och hopptorn.

Sofies Islandshästar

Erbjuder uteritter för både vana och ovana deltagare nästan alla dagar hela året på anlagda ridvägar på den vackra halvön i Häringes naturreservat.

 

www.islands-hastar.se