Denna artikel är en annons

Här förpackas 700 miljoner tabletter årligen

När det svenska läkemedelsföretaget Recipharm expanderade och letade efter mer utrymme valde man att etablera sig i Haninge. Närmare bestämt i Jordbro Företagspark, ett av Stockholm­regionens största arbetsområden för industriändamål strategiskt väl placerat intill Söder­törns­leden och Nynäsvägen med förbindelse med E4/E20 och väg 73. De nya grannarna i området var bland annat Coca Cola.

 

– Vi hade redan vår tillverkning av tabletter i Årsta, men behövde utvidga, berättar Helene Fehrm, vd för Recipharm Stockholm.

 

– Ett viktigt skäl till att vi förlade packning, förråd och lager här var, förutom transportfördelar, att den här platsen låg närmast där våra medarbetare bodde. Vi satte ut nålar på en karta som visade var alla bodde, och då blev Haninge ett naturligt val.

 

Grunden till Recipharm lades för 20 år sedan när två medarbetare på Pharmacia köpte företagets tablettfabrik i Årsta som skulle läggas ned.

 

I dag är Recipharm börsnoterat sedan ett år och arbetar internationellt med 13 egna dotterbolag i koncernen varav 14 tillverkningssiter och 2 utvecklingssiter i 7 länder som arbetar med uppdragsutveckling och tillverkning åt läkemedelsföretag som valt att lägga ut utveckling och produktion av sina produkter utanför sin egen verksamhet.

 

Förutom i Sverige finns Recipharm i Frankrike, England, Tyskland, Spanien, Italien och Portugal.

 

Övertagandet av befintliga produktions­anläggningar, många som av olika skäl inte längre passar in hos de säljande läkemedelsföretagen, ingår i en medveten affärsstrategi. Och nu vänder Recipharm även blicken mot Asien och USA.

 

Förra året var hela koncernens försäljning 2,5 miljarder kronor.

 

I Jordbro arbetar ca 110 personer på förråd/lager och vid 12 olika packlinjer där tabletter förpackas, allt från vitaminer till starkare preparat. 700 miljoner tabletter per år förpackas här i cirka 15 miljoner förpackningar med varierat antal i varje. Ungefär hälften har den svenska marknaden som slutdestination.

 

Recipharm har lagt ner stora resurser i sina anläggningar för att få den certifiering som krävs av kvalitet, miljö och arbetsmiljö.

 

– Arbetet med läkemedel kräver en väldigt hög renhetsnivå, säkerhet och kvalitetskontroll, säger Helene Fehrm. Våra medarbetare utför flera kontroller längs med förpackningslinjen som signeras och dokumenteras.

 

I Jordbro ligger dessutom Recipharms huvudkontor med ca 50 anställda.

– Arbetet med läkemedel kräver en väldigt hög renhetsnivå, säkerhet och kvalitetskontroll, säger Helene Fehrm, vd för Recipharm Stockholm.