Denna artikel är en annons

Alla Svanenmärkta småhus i Vega sålda

NCC:s hus i Vega är alla Svanenmärkta vilket innebär energi­effektiva hus med hög boendekvalité.

De femtio 5-rumshusen i två plan som NCC byggt i den nya stadsdelen blev snabbt sålda.

I sommar flyttar de första

NCC-invånarna in i Vega.

NCC:s nya Svanenmärkta småhus är en succé. De första lanserades för ett par år sedan och de 49 nya kedjehus, parhus och radhus som byggts i Vega i Haninge är sålda.

– Med Svanenmärkta hus har vi både utmanat oss själva och förnyat byggbranschen, säger Jenny Winblad, hållbarhetsansvarig för NCC Boende.

Husen har liten påverkan på miljö, klimat och hälsa tack vare sunda material och mycket låg energianvändning och företagets ambition är att successivt bygga allt fler Svanenmärkta småhus.

 

Ett Svanenmärkt hus måste uppfylla en mängd hårt ställda miljö-, funktions- och kvalitetskrav när det gäller energi, material och byggprocess. Det innebär att huset är energisnålt med låg klimatpåverkan, att byggmaterialet är kontrollerat och innehåller så lite miljö- och hälso­skadliga ämnen som möjligt. Huset byggs med totalentreprenad och har strikta rutiner för bygget, vilket gör att huset har hög kvalitet och en sund inomhusmiljö.

 

– Våra stränga krav på kemikalier och andra råvaror leder till att ett Svanen­märkt hus även är ett bra val för hälsan, säger Jenny Winblad.

 

De nya småhusen i Vega är i två plan och har 5 rum och kök på 123–141 kvadratmeter. Ytterväggarna har liggande träpanel med vertikal fönstersättning där varma färger som ockra möter kalla naturfärger.

 

Invändigt är materialvalen genomgående av hög kvalitet med till exempel parkettgolv i ek som standard i alla rum utom våtrum och hall som har klinkergolv. Radiatorer på de övre planen och golvvärme på de nedre planen.

 

– Det har verkligen hänt mycket på det här området, men för att det ska fun­gera måste alla led i byggkedjan ställa upp, säger Jenny Winblad. Och det har verkligen fungerat. Det är en annan tid nu. Alla börjar bli medvetna om sin miljö och alla vill ju skapa sig ett bättre liv.

 

– Svanenmärkningen har drivit på utbytet av byggmaterialet och sänker driftkostnaden för de boende.

 

– Husen i Vega har varit lätta att sälja, säger Tomas Sandstedt, projektchef, NCC Boende. De ligger bra till på ett bra transportstråk från Stockholm söder­ut. Många vill bo nära naturen för att det känns sunt och då ställer de också krav på att husen ska vara sunda.

 

– Vi ser Haninge som intressant för vår verksamhet. Sedan tidigare tittar vi på områden nära Vega, men även längre ut mot Västerhaninge.

Jenny Winblad, hållbarhetsansvarig.

Tomas Sandstedt, projektchef.